ZWEVEZELE

Welkom bij trefpunt 55+

Atomium 07

Halve dagreis Brussel, bezoek Atomium
Onze laatste halve dagreis van 2007 was op donderdag 27 september naar het Atomium in Brussel. Na eerst een halte in Aalst voor een stuk taart met koffie in het restaurant "De Albatros", vervolgden we onze tocht naar Brussel voor een rondleiding met gids in het Atomium.
Het Atomium staat bekend als één van de meest beroemde monumenten van de Europese hoofdsteden en bovendien zijn alle Belgen eraan gehecht. Dat neemt niet weg dat dit buitengewone bouwwerk, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel werd opgericht, onder de jaren geleden heeft en aan een grondige vernieuwing toe was. In 2001 startte het project voor de vernieuwing van het Atomium, dankzij de gemeenschappelijke inzet van verschillende institutionele partners, zoals de Stad Brussel en de Federale Staat, die zich in de vzw Atomium verenigd hebben. Het Atomium is weer open sinds 18 februari 2006, na 18 maanden werkzaamheden.
Het Atomium is 102 m hoog; de bollen hebben een middellijn van 18 m; gewicht van het monument 2400 ton.
De afstand van de ene bol tot de andere, gemeten op de ribbe van de kubus, bedraagt 29 m ; de diameter van de verbindingsbuizen bedraagt 3m. De diagonale buizen zijn 23 m lang en hebben een middellijn van 3,30 m.
Een supersnelle lift bracht ons van beneden naar de bovenste bol in 23 seconden, op een hoogte van 95m. De snelheid van de lift – de snelste van Europa – bedraagt 5 m/sec. Zij kan 22 personen bevatten. De bovenste sfeer van het Atomium geeft een uitzonderlijk zicht op Brussel en omstreken.
De in de buizen van het Atomium geïnstalleerde roltrappen behoren tot de langste van Europa. De grootste is 35 m lang. Zij kunnen 3.000 personen per uur vervoeren. Op de middenste foto zien we een beeld van de werkzaamheden tijdens de vernieuwing van een van de bollen. Een speciaal opgeleid team was voor deze opdracht ingehuurd.
Na een rondleiding van een dikke 2 uur was er nog een bezoek voorzien in de Basiliek van Koekelberg, die spijtig genoeg door werkzaamheden aan het belangrijkste deel, niet toegankelijk was. Na het avondmaal, die we in het restaurant van de Basiliek namen vertrokken we terug huiswaarts, om rond 21.00u terug in Zwevezele toe te komen.