ZWEVEZELE

Welkom bij trefpunt 55+

Juni 2008

Dagreis naar Oudenaarde en omgeving
Op donderdag 26 juni gingen we op reis voor een volle dag. We vertrokken ‘s morgens om 8.30u met twee bussen richting Oudenaarde, eerst brachten we een bezoek aan de paardenstoeterij van Willy Naessens, ook wel de "Strohoeve" genaamd. Dit prachtige domein is gelegen in hartje Elsegem, een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Hier zien we op de foto het unieke paardenzwembad met een watertemperatuur tussen de 24 en 28 graden waarin de paarden hun rondje kunnen zwemmen. Na het bad worden de paarden ontdaan van het meeste water en dan onder een soort solarium verder gedroogd.

De Strohoeve is een stoeterij en fokkerij met als doel het fokken van Arabo Friesche paarden. Hier in deze mooi gerestaureerde hoeve zijn ook verscheidene prachtkoetsen ondergebracht, ieder een juweeltje op zich.

Na het drinken van een fruitsap op de hoeve reden we dan verder naar “Het Molenhuis” in Eine-Oudenaarde voor het middagmaal, om dan daarna naar Viane in de mooie streek rond Geraardsbergen te bollen voor een bezoek aan het "Aloam museum".

Dit museum is ondergebracht in een zeer oude watermolen die nog tot 1992 in werking bleef. Deze watermolen bestond al in 1293 en onderging verschillende verbouwingen. Zo werden in 1905 twee waterturbines geplaatst in de plaats van een waterrad, waardoor er meer kracht en rendement werd ontwikkeld.
De genaamde Mertensmolen stond bekend tot ver buiten Geraardsbergen voor het malen van graan.
Naast de gerestaureerde oude molen, de originele molenaarswoning, en het oude klaslokaaltje anno 1940, werd er in de 20 m hoge silo een grote collectie gereedschappen van oude ambachten op didactische wijze ondergebracht en voorgesteld: o.a. van hoefsmid, schoenmaker, kuiper, smid, steenkapper, loodgieter, houtbewerker, sigarenmaker, beenhouwer, klompenmaker, hoedenmaker, strovlechter, enz...

Na het bezoek aan het museum, was er nog een rondrit door de streek voorzien met een stop aan de muur van Geraardsbergen met het restaurant "'t Hemelryck" waar we ons een mattetaart met koffie lieten smaken.
Als afsluit van de reis was er 's avonds nog een avondmaal in het gekende "Laulierblad" in Kuurne.